Toiminta lakkaa, jos talous sakkaa15.11.2024 | © Talousteema OySuomen talouden taantuma saa epätoivottua jatkoa, mikäli Donald Trumpin pahimmat uhkailut toteutuvat edes osittain. Ikävin uhkaus on korkeiden tullimaksujen asettaminen. Trumphan on ihaillut tulleja, joten tämä saattaa toteutua. Suomikin saa siitä osuman. Meidän pitää itse saattaa maamme talous nopeasti kuntoon, että pärjäämme tulevissa koettelemuksissa.”Tullit ovat hienoin keksintö ikinä”, Trump sanoi vaalipuheessaan. Tämä on vaarallinen ajatus.
Trump saattaa sytyttää kauppasodan. Suomi menettää vientitulojaan, mikäli hän asettaa korkeita tulleja EU:lle.
Suomen työttömyys kasvaa, jos vienti Yhdysvaltoihin hiljenee, ja etenkin, jos suomalaiset yritykset siirtävät tuotantoaan sinne.
Inflaatio saattaa lähteä uudelleen laukalle. Tästä seuraa sekä korkotason nousua että konkursseja. Talous hiljenee. Vaikutus ulottuu muuallekin kuin vientikauppaan.
Konkurssiaallon vaara on suuri, sillä pitkän taantuman vuoksi yritysten kassat alkavat olla huonossa hapessa. Yrityksillä ei ole sietokykyä uusille luottotappioille ja asiakkaiden menettämisille.
Lomautukset ja irtisanomiset lisääntyvät sekä kuluttajakauppa tyrehtyy. Valtion kassavirta heikkenee, kun palkkaveroja ja arvonlisäveroja kertyy niukasti.
Suomen on otettava lisää lainaa tai karsittava menoja ja korotettava veroja. Tämä on kuoleman kierre. Jos talous sakkaa, toiminta lakkaa. Hyvinvointi hyytyy ja turvattomuus lisääntyy.
Miten negatiivinen kierre käännetään positiiviseksi?
Ketjusta on löydettävä uusi alkukohta, josta voidaan vetää talous käyntiin kuin vanha vieterikello. Kysymys on nimenomaan vetämisestä, sillä uusi suunta ei käynnisty itsestään. Onnenkantamoisia on vaarallista odottaa. Ei tule uutta Neuvostoliittoa eikä Nokiaa.
Nyt on uusi aika ja keinojenkin pitää olla erilaiset kuin ennen. Ei ole devalvaation mahdollisuutta, kuten markka-aikaan oli. Teollisuus ei enää työllistä ihmisiä, kuten ennen työllisti.
Jätti-investoinnit tuottavat vain hetkellisen lämpimän olon. Kun hanke valmistuu, se ei enää työllistä merkittävästi.
Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen vievät paljon valtion rahaa, mutta talouskasvu jää saavuttamatta tai ainakin sen toteutuminen on kymmenien vuosien päässä.
Uudet yritykset ovat nykyajan keino parantaa työllisyyttä nopeasti. Pieniin yrityksiin eivät Trumpin talousopit pure, koska yrittäjät ovat sitkeitä.
Alkava yritys kasvaa 100 %, kun yrittäjä palkkaa avukseen toisen ihmisen. Kolmannen ihmisen palkkaaminen tarkoittaa 50 %:n kasvua. Tällaisiin kasvulukuihin eivät suuryritykset ikinä pysty.
Yritysten perustamista on helpotettava, ja ne on pidettävä elossa silloinkin, kun konkurssi jo kolkuttaa ovelle.
Yrittämisestä on tehtävä yksinkertaista. Tämä tarkoittaa lakien virtaviivaistamista, mikä ei maksa valtiolle juuri mitään. Muutenkaan yrittämisen helpottaminen ei merkittävästi rasita valtion kassaa. Suoria taloudellisia tukia ei tarvita, jos vain poistetaan yrittämisen esteet.
Valtio voi ottaa riskiä, mutta se ei tarkoita rahan menettämistä, koska menestyvät yritykset kattavat toisten yritysten epäonnistumisista aiheutuvat riskien realisoitumiset.
Yhtiö-, kirjanpito- ja verolait on perattava ja pelkistettävä. Yrittäjän sosiaaliturva on nostettava muiden kansalaisten sosiaaliturvan tasolle.
Alkurahoitukseen tarvitaan laina- ja vakuusjärjestely, joka ei kasaa kaikkea riskiä yrittäjälle. Valtion ja pankkien on kannettava osa tästä riskistä, koska ne hyötyvät eniten Suomen talouden kasvusta.
Lassi Mäkinen