Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät18.5.2020 | © Talousteema OyYrittäjä, joka on elänyt vaikeita aikoja ennenkin, selviytyy koronakriisin aiheuttamasta taloustaantumasta rutiinilla, mutta ylelliseen elämään tottuneella yrittäjällä on vaikeampaa. Hänen on tehtävä nopeasti rohkeita päätöksiä. Yritys voi pelastua, jos hän toimii fiksusti.Hyvinvoivassa Suomessa asuu sekä äärimmäisessä köyhyydessä että äärimmäisessä vauraudessa eläviä yrittäjiä.
Suuri osa suomalaisista on elänyt pitkään köyhyysrajan alapuolella. Koronakriisi ei muuta heidän elämäänsä suuresti. Yllättävän moni heistä on yrittäjä, jolla on ollut yllin kyllin työtä mutta ei kunnon tuloja. He selviytyvät tästä kriisistä rutiinilla.
Säästäväisiäkin yrittäjiä on paljon. He tekevät harkittuja ostoja ja laittavat kaiken yli jäävän rahan säästöön pahan päivän varalle. Nyt paha päivä on koittanut. He kuitenkin jatkavat säästäväistä elämäänsä, koska käyttävät säästöjään vasta äärimmäisessä hädässä. He osaavat suunnitella menot tulojen mukaan. Tällä tavoin raha ei lopu eikä konkurssi uhkaa.
Joillakin yrittäjillä on kyky oivaltaa, mikä toiminta on tuottoisaa, ja toteuttaa se sekä tehdä työtä ahkerasti. He ovat saaneet nauttia turvallisesta kassavirrasta ja kokea pientä ylellisyyttä elämässään. He löytävät uuden tien, jos korona leikkaa ison loven yrityksen tulovirtaan, sekä tekevät edelleen lujasti töitä selviytyäkseen jälleen.
Vain hyvin pieni osa yrittäjistä on rikastunut nopeasti ja siirtynyt elämäntapaan, jossa mistään ei ole puutetta. Heille koronakriisi on vaikea paikka. Omaisuudesta heillä ei ole pulaa, mutta rahasta voi olla.
Rikastuneilla yrittäjillä on kahdenlaista omaisuutta. Ensinnäkin yrityksessä oleva omaisuus on sen toiminnan kannalta välttämätöntä. Sen muuttaminen rahaksi voi haitata yrityksen toimintaa. Toinen osa omaisuusmassasta on yrittäjän henkilökohtaisessa taloudessa. Siitä vain hyvin pieni osa on yrittäjän elämän kannalta aivan välttämätöntä, mutta tarpeettomankin omaisuuden muuttaminen rahaksi on henkisesti vaikeaa.
Jos yrityksen talous alkaa yskiä, parasta lääkettä siihen on likvidi raha. Mikäli sitä ei kyetä järjestämään riittävän nopeasti, vauraan yrittäjän vauras yritys voi ajautua konkurssiin ja yrittäjän omakin varallisuus alkaa huveta.
Varakkaan yrittäjän on nopeasti tehtävä päätöksiä yksityisomaisuutensa muuttamisesta rahaksi, jos yritys on ajautumassa maksukriisiin. Loistoasunnoista, -huviloista, -autoista ja -veneistä on vaikea luopua, sillä naapurit saavat silloin tietää, että yrittäjä on ”epäonnistunut”. Koronakriisissä on nimenomaan kysymys epäonnesta eikä huonosta johtamisesta. Silti tilanteen paljastuminen voi tuntua yrittäjästä ahdistavalta.
Jos yritys ei kykene maksamaan lainojaan suunnitelman mukaisesti, pankki saattaa myydä lainojen vakuudeksi annetun yrittäjän omaisuuden pilkkahintaan ja tämän jälkeenkin yrittäjä jää vielä pankin velalliseksi. Konkurssin toteuduttua tälle ei enää voi mitään.
Sen sijaan rahoitusta hankittaessa on oikea hetki tehdä oikeita ratkaisuja. Yrittäjän ei milloinkaan pidä päästää pankkia niskan päälle.
Pankki voidaan sulkea pois pelistä siten, että yrittäjä rahoittaa itse yrityksensä toiminnan.
Kun yrittäjä hakee lainaa pankista yritykselleen ja pankki ehdottaa hänen henkilökohtaisen asuntonsa antamista sen vakuudeksi, yrittäjän ei kannata noudattaa tätä ehdotusta.
Hän toimii fiksummin, jos hän ottaa lainan itselleen ja antaa vakuudeksi oman asuntonsa sekä tämän jälkeen lainaa saamansa rahasumman yritykselleen. Mikäli yritys menee konkurssiin, pankilla ei ole osakkuutta konkurssipesässä, koska yritys ei ole sille mitään velkaa.
Yrityksen konkurssin jälkeen yrittäjä voi jatkaa lainan maksamista suunnitelman mukaan. Mikäli hän ei saa työtä, hän voi rauhassa myydä asuntonsa vapailla markkinoilla ja maksaa lainan pois. Tällöin hänelle jää rahaa säästöönkin.
Tätäkin fiksummin yrittäjä toimisi, jos ei ottaisi pankkilainaa edes itselle, vaan myisi asuntonsa heti ja muuttaisi vuokralle.
Yrittäjät kuitenkin antavat mieluummin asuntonsa lainan vakuudeksi kuin muuttavat vuokralaisiksi, koska he lainan otettuaan kuvittelevat omistavansa asunnon.
Lue koko kirjoitussarja:
1.
Koodasin uudenlaisen kirjanpitosovelluksen
2.
Avaan kirjanpitoni ytimen
3.
Kassavirtalaskenta voittaa kuusi nolla
4.
Valmistaudu lamaan, vaikka se ei tulisikaan
5.
Yrittäjän piinakevät
6.
Pienet tilitoimistot voivat pelastaa Suomen
7.
Yrittäjät nostettiin tikun nokkaan kivitettäviksi
8. Kovia kokeneet ja fiksut pärjäävät
9.
Tilinpäätöksissä liikaa klappia
Lassi Mäkinen