Tulorekisteri hyödyttää mutta ei tietojen antajia16.9.2021 | © Talousteema OyTulorekisteri julkaisee juttusarjaa, jossa rekisterin käyttäjät kertovat tulorekisterin tietojen käytön hyödyistä ja haasteista. Tulorekisteristä hyötyvät eivät kerro, kuinka paljon ne aikovat maksaa saamastaan hyödystä tulorekisterin tietoja tuottaville työnantajille.Tähän mennessä tulorekisterin hyödyistä ovat kertoneet Verohallinto, työttömyyskassat ja työtapaturmavakuuttajat.
Verohallinto käyttää tulorekisterin tietoja ennakkopidätysten, lähdeverojen ja työnantajan sairausvakuutusmaksujen määrittämiseen ja tulonsaajien esitäytetyillä veroilmoituksilla sekä analyysityössä, ilmiöiden havaitsemisen apuna ja mahdollisten virhetilanteiden selvittelyssä.
"Ilmoittaminen on selkiytynyt, kun tiedot tulevat samasta paikasta selkeällä aikataululla. Meiltä on poistunut lukuisia ilmoituksia ja tietovirtoja, kun ilmoittamista ei tehdä enää suoraan Verohallintoon", toimistopäällikkö
Päivi Peltomäki kertoi.
Hän ei kerro tosiasiaa, että tulorekisterin ilmoittajalle ilmoitusten määrä on lisääntynyt moninkertaisesti.
Työttömyyskassat eivät ole tyytyväisiä tulorekisteristä saataviin tietoihin, vaan vaativat lisää.
"Pystyisimme hyödyntämään tulorekisteristä saatavia tietoja paljon enemmänkin, jos vaan tietoa toimitettaisiin enemmän. Tällä hetkellä laajoja tietoja on ilmoitettu vain yksittäisinä, mikä ei palvele meitä kassoja", arvioi kassanjohtaja
Jenni Korkeaoja Suomen elintarviketyöläisten työttömyyskassasta.
Säästöjä on kuitenkin syntynyt jo nykyisilläkin tiedoilla.
"Työaikaa on säästynyt, ei ehkä aivan valtavasti, mutta kuitenkin. Yhdistettynä koronavuoden volyymiin automatisaation merkitys on ollut suuri. Tulorekisterin tiedot olivat ehdottomasti yksi tärkeä elementti, että meillä pystyttiin nopeuttamaan kehitystä ja käsittelytyötä."
LähiTapiolan juristi
Teemu Kastulan mukaan työtapaturmavakuuttajien näkökulmasta on tärkeää, että ilmoittajat antavat tiedon ammattiluokasta jokaisen työntekijän palkkatietoilmoituksella. Ammattiluokan pitää vastata työn oikeaa riskiä, jotta vakuutusmaksu menee oikein. Ammattiluokkatietoa käytetään myös tilastoinnissa ja työsuojelussa.
Aikaisemmin nämä tiedot annettiin vain kerran vuodessa.
Tulorekisteri jatkaa artikkeleiden sarjaa. Mielenkiintoista on nähdä, saavatko pienet työnantajat puheenvuoron.
Lassi Mäkinen